De feestverlichting hangt. Rond vijf uur begint het te schemeren en loopt de stad leeg. Wat is er fijner dan rond die tijd wandelen door de stad? En daarna opwarmen met een lekker diner. Of warme chocolademelk met speculaas. Via izi-Travel kun je mijn stadswandeling doen door de mooiste en oudste stukjes van Amsterdam. Ga mee en leer alles over de band tussen Amsterdam en de Sint.
Wie het Centraal Station aan de centrumzijde uitwandelt kan er bijna niet omheen: de Sint. Toch zal lang niet iedereen hem opmerken. Helemaal bovenin de Nicolaaskerk (schuin tegenover het station aan de oostzijde) kijkt hij uit over de haven. Of eigenlijk: keek. Want maar een paar jaar na de bouw van de kerk werd in die haven het Centraal Station gebouwd.
De Sint wordt in Amsterdam al sinds het begin van de veertiende eeuw vereerd, vanaf het moment dat de huidige Oude Kerk werd gewijd tot Nicolaaskerk. Amsterdam is zelfs vijf Nicolaaskerken rijk! In de binnenstad kom je overal plekken tegen die aan hem herinneren. Ik heb een rondleiding langs deze plekken gemaakt die je met tekst en beeld zelf kunt wandelen via de app izi-Travel.
Meer dan zevenhonderd jaar heeft het geduurd tot Sint Nicolaas tot Sinterklaas getransformeerd zijn intrede deed in Amsterdam. Midden in de crisisjaren dertig was het journalist David Kouwenaar die de Sint in de stad introduceerde. In 1934 was het acteur Eduard Verkade die als eerste zijn intrede deed als Sinterklaas. Er klonk klokgebeier vanaf de Nicolaaskerk en op het Damrak kreeg hij een portje aangeboden door de Spaanse consul. Op de Dam pauzeerde hij om een krans te hangen onder de gevelsteen van zijn verre voorouder. Deze traditie is pas vrij recent afgeschaft.
Veel plezier bij de rondleiding! Leuk als je me laat weten wat je er van vond en/of als je een review achterlaat in izi-Travel.