Voor een flinke wandeling ga je vaak de stad uit, maar waarom eigenlijk? Je kunt in Amsterdam heerlijk wandelen en nu de winkels en musea dicht zijn kun je tenminste lekker doorstappen. Leuke takeaways onderweg gegarandeerd. Dat noem ik nou omdenken.
Mijn schoonzus ging een dagje naar Amsterdam en zoals dat gaat als je familie weet dat je stadsgids bent vroeg ze mij om tips. Of nou ja, ze vroeg iets over parkeren en dan ga ik dus gelijk helemaal los met een plattegrond in Google Maps en alles. Dus waarom dan ook niet gelijk maar hier delen? Hier komt ‘ie.
Parkeren bij een P&R is altijd een goed idee. Lekker makkelijk en goedkoop. Mijn wandeling start bij P&R Rai. Check van te voren altijd even of die open is. En let op: je moet wel ergens op de dag met het OV reizen, anders geldt de korting niet (het wordt allemaal uitgelegd op deze pagina). En nu de truc: onderdruk de neiging om zo snel mogelijk op een metro naar het centrum te stappen. Je hebt vaak niet in de gaten hoe klein Amsterdam eigenlijk is. De Rai is echt niet zo ver van het centrum (ik schat een uurtje lopen naar de Dam). En trouwens, wat moet je altijd in dat centrum? Zuid is prachtig!
Dus houd dit kaartje bij de hand en begin gewoon te wandelen. Eerst loop je door het groen in het Beatrixpark. Via het park kom je in de Beethovenstraat, één van de mooiste winkelstraten van Amsterdam.
Even wat achtergrond bij Amsterdam-Zuid. Begin 1900 kreeg de architect Berlage (van de beurs aan het Damrak) de opdracht een uitbreidingsplan te tekenen voor een gebied aan de Zuidkant van Amsterdam. Hij tekende, anders dan gebruikelijk was in 19e-eeuwse wijken als de Pijp, geen lange rechte straten, maar pleinen met daaromheen levendige stratenpatronen. Twintig jaar later begon het grootste droogzandtransport in de Europese geschiedenis. Via het Noordzeekanaal werd door zandschuiten vanuit IJmuiden maandelijks 100.000 – 180.000 m3 zand vervoerd. Vooraanstaande architecten kregen de opdracht bouwblokken te ontwerpen, waardoor een afwisselend geheel ontstond in de stijl van de Amsterdamse School. Die kenmerkt zich door rondingen en decoraties in baksteen. In 1936 kwam er een einde aan het gigantische project dat Amsterdam de bijnaam ‘Mekka van de volkshuisvesting’ opleverde. Door de hoge huizenprijzen en de crisis van die jaren bleven veel huizen leegstaan. Ze bieden plaats aan de vele Duits-Joodse vluchtelingen (denk aan de familie Frank), wat ook in het winkelaanbod zichtbaar is. Zo krijgt de Beethovenstraat de bijnaam ‘Brede Jodenstraat’ (naar de Jodenbreestraat, vanouds de winkelstraat in de oude Joodse buurt in het centrum).
De Beethovenstraat gaat over in de Johan M. Coenenstraat. Die uitloopt op het Roelof Hartplein, waar je met verschillende horecagelegenheden én bakkerij Simon Meijssen ongetwijfeld iets lekkers treft om onderweg op te eten. Hier kun je kiezen: heb je zin in het deftige Museumkwartier, de PC Hooft en het Vondelpark om uiteindelijk uit te komen op het Leidseplein, sla dan linksaf de Van Baerlestraat in. Staat je hoofd meer naar de meer volkse Pijp en tóch een beetje shoppen op de Albert Cuyp? Ga dan rechts de Roelof Hartstraat in.
Kies je voor bestemming Leidseplein, dan weet je daarna waarschijnlijk je weg wel te vinden. Via Leidsestraat en Heiligeweg ben je zo in de Kalverstraat, al zou ik die persoonlijk mijden want die oogt met al die dichte winkels nu nog triester dan normaal (het is toch al niet mijn favoriet 🙃). Ik raad je aan om af te slaan op één van de grachten, want ook op de grachtengordel kun je heerlijk wandelen.
Ga je naar de Albert Cuyp, dan ligt het voor de hand om op de markt iets lekkers te kopen en even bij te komen in het mooie Sarphatipark. Om de hoek vind je de Oranjekerk (ik heb het in het kaartje gezet) die vaak gewoon open is. Sowieso kun je in de mooie kapel terecht voor een momentje van contemplatie of om een kaarsje aan te steken. Hiervandaan is het hooguit een kwartiertje lopen naar de Amstel, waar je kunt genieten van het prachtige zicht op het water.
Liever toch een compleet beschreven rondleiding volgen? Bestel dan mijn stadsgids met drie wandelingen door Amsterdam. Via bol.com heb je het de volgende dag in huis.
Je merkt, ik ben enthousiast. Desondanks leef ik natuurlijk mee met alle ondernemers en culturele instellingen die het nu zwaar hebben en zie ik er naar uit dat alles weer open gaat. En zoals je weet is het aantal besmettingen in Amsterdam hoog, dus mijd drukte, houd een beetje afstand en raak niet teveel aan in het OV.
Maar geniet er vooral van om er even uit te zijn; veel plezier!